Wat doet een Kindercoach?

In mijn praktijk begeleid ik ouders en kinderen vanaf 4/5 jaar met emotionele-, gedrags- en/of leerproblemen. Voor kinderen in de leeftijd van 4/5 jaar werk ik meestal via de ouders.

Tijdens het intakegesprek met de ouders ordenen we het verhaal en komen we tot een hulpvraag voor uw kind. In dit gesprek komen ook vaak tips voor ouders naar boven. We kijken ook naar het familiesysteem, vaak herkent een van de ouders óok datgene waar zijn/haar kind tegenaan loopt. In de sessies die volgen stem ik met uw kind af op zijn/haar hulpvraag. We gaan daar verder oplossingsgericht en praktisch mee aan de slag. Als kindercoach help ik uw kind helder te krijgen wat er als ” lastig” wordt ervaren, wat de reactie daarop is en ik reik opties aan voor nieuw gedrag, nieuwe mogelijkheden, zodat uw kind al snel op eigen kracht verder kan gaan.  Hierbij maak ik gebruik van verschillende mogelijkheden, zoals gesprekstechnieken, spelvormen en creatieve werkvormen (tekenen, knutselen, muziek, visualisaties, verhalen, metaforen). 

Graag ga ik samen met uw kind op zoek naar de oorzaken van de verwarring, de zorgen, het verdriet of andere emoties. Mijn werk is om de (echte) hulpvraag boven tafel te krijgen en een kind vaardigheden aan te reiken, waarmee het zelf beter zijn weg kan vinden.  Het kan zijn dat een kind een andere hulpvraag heeft dan de ouders veronderstellen. In dat geval ga ik verder met wat het kind aangeeft. Dit uiteraard in overleg met de ouders. Kindercoaching is vaak kortdurend, het traject duurt gemiddeld 4 à 5 sessies.

 

Een coach is soms nodig om het kind of de ouder te helpen weer in zijn/haar eigen kracht te staan.